Reading the Wheel of Time


Ξεκίνησα με την Πρωτοχρονιά τη σειρά του Robert Jordan, Wheel of Time.

Η αλήθεια είναι πως τη φοβόμουν. Δεκαπέντε βιβλία, και μάλιστα κανένα κάτω από 600 σελίδες?? Θέλει πολλή υπομονή το πράγμα. Από την άλλη, είχα ακούσει και διαβάσει πως πρόκειται για μια απ' τις καλύτερες σειρές φαντασίας, οπότε το πήρα απόφαση. Είμαι τώρα στο δεύτερο βιβλίο και έχω βάλει στόχο να διαβάζω ένα το μήνα.

Τα βιβλία της σειράς είναι:
0. New Spring (prequel, θα το αφήσω για το τέλος)
1. The Eye of the World
2. The Great Hunt
3. The Dragon Reborn
4. The Shadow Rising
5. The Fires of Heaven
6. Lord of Chaos
7. A Crown of Swords
8. The Path of Daggers
9. Winter's Heart
10. Crossroads of Twilight
11. Knife of Dreams
12. The Gathering Storm
13. Towers of Midnight
14. A Memory of Light

Για την ιστορία, το όλο θέμα "κι αν ο Μάρτιν πεθάνει και δεν προλάβει να τελειώσει το ASOIAF???" από δω ξεκίνησε. Από τον Jordan, που πέθανε το 2007 από καρδιακή αμυλοείδωση, κι άφησε τη σειρά στο 11ο βιβλίο. Ευτυχώς για μας, είχε αφήσει πολλές σημειώσεις και ο επίσης συγγραφέας Brandon Sanderson κατάφερε να ολοκληρώσει και να εκδώσει τα επόμενα τρία βιβλία.

Υπόθεση από την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου:
Ο Τροχός του Χρόνου γυρνά, και οι Εποχές έρχονται και παρέρχονται, αφήνοντας πίσω αναμνήσεις που γίνονται θρύλος. Ο θρύλος ξεθωριάζει και γίνεται μύθος' ακόμα και ο μύθος έχει ξεχαστεί από καιρό, όταν ξανάρχεται η Εποχή που τον γέννησε. Στην Τρίτη Εποχή, την Εποχή της Προφητείας, ο Κόσμος και ο Χρόνος στέκουν μετέωροι. Όσα υπήρξαν, όσα θα υπάρξουν και όσα υπάρχουν ίσως πέσουν στη Σκιά.
Ξένοι επισκέπτες καταφθάνουν στους Δύο Ποταμούς. Στην αποκομμένη αυτή περιοχή, τρία νεαρά αγόρια, ο Ραντ αλ'Θόρ, ο Ματ Κώθον και ο Πέριν Αϋμπάρα, ανυπομονούν για την επικείμενη γιορτή του Μπελ Τάιν. Την παραμονή της, ωστόσο, οι τερατόμορφοι Τρόλοκ, πλάσματα που έχουν δώσει το όνομά τους ακόμη και σε πολέμους, επιτίθενται και λεηλατούν το χωριό. Οι τρεις φίλοι, μαζί με δύο συντοπίτισσές τους, την Εγκουέν και τη Νυνάβε, και τους μυστηριώδεις Μουαραίν και Λαν, διαφεύγουν μες στη νύχτα και κατευθύνονται προς την Ταρ Βάλον, όπου θα συνειδητοποιήσουν τον ξεχωριστό ρόλο τους στη διαμόρφωση της μοίρας ολόκληρου του κόσμου. Οι δυνάμεις του κακού τούς καταδιώκουν λυσσαλέα, αποφασισμένες να ακολουθήσουν τα ίχνη τους ακόμη και ως τον Οφθαλμό του Κόσμου... 

Η Moiraine-Sedai
Ανάμεσα στα καλά που έχει η σειρά, είναι το σύστημα μαγείας της. Η κινητήριος δύναμη του σύμπαντος, αυτή που κάνει τον Τροχό να γυρνά, λέγεται True Source, κι από αυτήν αντλείται η One Power. Αυτή έχει ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό μισό, much like Yin and Yang, που λέγονται saidin και saidar. Το saidin είναι στιγματισμένο από το Κακό όμως και τρελαίνει τους άντρες που το χρησιμοποιούν, οπότε μόνο γυναίκες μπορούν να κάνουν χρήση της One Power. Όσες είναι επίσημα εκπαιδευμένες ανήκουν στο τάγμα των Aes Sedai, κι αυτό είναι μάλλον κάτι που συνίσταται γιατί γενικά το να αγγίζεις την One Power μπορεί να σε τρελάνει αν δεν ξέρεις να το κοντρολάρεις. Το γιατί δεν υπάρχουν πια άντρες Aes Sedai θα το μάθετε όταν διαβάσετε το πρώτο βιβλίο. :ρ

Κάπου εκεί υπάρχει κι η φιγούρα του εκλεκτού, που εδώ ονομάζεται the Dragon Reborn. Αυτός υποτίθεται πως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το saidin χωρίς να τρελαθεί και θα νικήσει δια παντός τον μεγάλο κακό που εδώ λέγεται Shai'tan (πρωτότυπο, ε?) και που προς το παρόν βρίσκεται φυλακισμένος μαζί με τους ακόλουθούς του από τον Δημιουργό του κόσμου. Γενικώς τα βιβλία παίζουν πολύ με τη μάχη καλού και κακού κι ίσως στην αρχή αυτό φανεί αρκετά κλισέ, όπως και ο Εκλεκτός, αλλά ο συγγραφέας τα χειρίζεται πολύ ωραία.

Οι τρεις ta'veren, πρόσωπα
που ο Τροχός υφαίνει γύρω τους
την Ιστορία.
Το σύστημα αφήγησης μοιάζει με αυτό του Μάρτιν, με POV chapters. Κι η πληθώρα χαρακτήρων είναι ένα ακόμα κοινό τους. :ρ Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένα από τα λίγα fantasy που οι γυναίκες δεν είναι πιόνια των αντρών ή διακοσμητικά στοιχεία, αλλά θεωρούνται in-setting ίσες ή και ανώτερες από τους άντρες.

Αν είχατε ακουστά τη σειρά και το σκεφτόσασταν, μην το σκέφτεστε πια. Είναι λεπτομερής, είναι ογκώδης, είναι επική και "βαριά" φαντασία, αλλά -τουλάχιστον μέχρι τώρα- αξίζει κάθε λεπτό που θα της αφιερώσετε. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φανταστικός Κόσμος αλλά έχω ακούσει πως η μετάφραση είναι λίγο ότι να 'ναι, οπότε αν προτιμάτε το πρωτότυπο (που θα σας στοιχίσει και κάτι λιγότερο) ψάξτε τις εκδόσεις Tor. :p Και φυσικά υπάρχουν και τα ebooks. xD

Σχόλια