I'm never going to be an artist.

Δεν είναι ότι δε μ' αρέσει να ζωγραφίζω, να γράφω και γενικά να ασχολούμαι με τις τέχνες. Απλά ό,τι και να προσπαθήσω βλέπω πως δεν βελτιώνομαι, πως κάνω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια και πως βαριέμαι να εξασκηθώ.

Όσην ώρα και να ξοδέψω πάνω από ένα φύλλο χαρτί, όση ώρα και να παιδευτώ με χάντρες και λοιπές χαζομαρούλες, το αποτέλεσμα θα είναι στην καλύτερη μέτριο και οι αντιδράσεις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ακόμα κι αυτά που πραγματικά πιστεύω πως είναι πολύ καλά απλά περνάνε απαρατήρητα. Δεν είμαι αρκετά καλή ώστε να μαζέψω "μπράβο", ούτε αρκετά κακή ώστε να μου δώσουν συμβουλές για να γίνω καλύτερη. Είμαι απλά μέτρια. Συμπέρασμα; Άρα και ατάλαντη.

Και τα μόνα που μου βγαίνουν καλά είναι αυτά που βασίζονται σε έργα άλλων, που φυσικά δεν τα δείχνω πουθενά -αυτά είναι αποκλειστικά για δική μου χρήση, για να μου θυμίζουν το πόσο καλή ΔΕΝ πρόκειται να γίνω. Τα υπόλοιπα μοιάζουν με ζωγραφιές 14χρονου. Κάτι τέτοια βλέπω και δεν πιάνω χαρτί και μολύβι στα χέρια μου.

Κάποτε πίστευα πως είχα λίγο ταλέντο. Δεν ξέρω, ίσως ακόμα να έχω. Αλλά πλέον δεν μου βγαίνει τίποτα σωστό. Τίποτα. Κάθε ιστορία που ξεκινάω μένει στη μέση. Κάθε σκίτσο που ζωγραφίζω είναι ένα χάλι, τα περισσότερα καταλήγουν μουτζουρωμένα ή στα σκουπίδια. Κάθε μπιζού που φτιάχνω μου φαίνεται άσχημο και κακόγουστο, και υποτίθεται ότι τα φτιάχνω για τον εαυτό μου. Ευτυχώς που δεν τα πουλάω γιατί και θα γινόμουν ρεζίλι και κανείς δεν θα τα αγόραζε. Και δεν μπορώ να τα βελτιώσω. Δεν μπορώ να πετύχω τον σωστό τρόπο για να σκιτσάρω χέρια, δεν μπορώ να βρω τη σωστή γωνία φωτισμού σ' ένα 3d artwork, δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των χαρακτήρων μου και να γράψω λογοτεχνικά κι όχι κινηματογραφικά. Κι ας έχω διαβάσει ένα σωρό βιβλία. Φαίνεται πως τελικά δεν το έχω.

Και στην τελική όχι, δεν το δέχομαι μια βλακεία που έφτιαξα μέσα σε 5 λεπτά να έχει 57 favs μόνο και μόνο επειδή περιέχει μια έξυπνη ατάκα του Τύριον και αυτά με τα οποία ασχολούμαι επί ώρες να μην έχουν ούτε σχόλιο!

Καλύτερα λοιπόν θα ήταν να σταματήσω ν' ασχολούμαι, να βγάλω τις ιστορίες μου απ' το HW, να σβήσω deviantArt και tumblr αφού ούτως ή άλλως δεν περιέχουν και τίποτα της προκοπής, και να πάω παραπέρα. Έτσι κι αλλιώς, μια ζωή μέτρια ήμουν κι αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω. Ζητώ συγνώμη από όσους πιστεύουν σε μένα αλλά δεν έχω ούτε την απαιτούμενη υπομονή ούτε και την όρεξη. Και δεν μπορώ να τη βρω.

Who am I kidding though? Σιγά μη τα σβήσω. Γιατί μέσα σ' όλα τ' άλλα, δένομαι μ' αυτά τα πράγματα. Κι αυτό τελικά με κρατάει πίσω.

Σχόλια

  1. Θα σου πω ότι είναι πολλοί που αισθάνονται ή έχουν αισθανθεί έτσι... Όχι για να να νιώσεις καλύτερα αλλά για να σου πω τι έχω καταλάβει προσωπικά. Αυτό στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι ό,τι "ταλέντο" και να κάνεις χρειάζεται δουλειά και καθοδήγηση. Λέω "ταλέντο" γιατί είναι πιο σωστό να πω κλίσεις. Λίγοι είναι αυτοί που γεννιούνται με πραγματικό ταλέντο. Εμείς οι υπόλοιποι που έχουμε κλίσεις πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο. Ας πούμε άμα μπορέσεις κάποια στιγμή παρακολούθα κανένα μάθημα ζωγραφικής ή κατασκευής κοσμημάτων ή οτιδήποτε άλλο σου αρέσει! Δεν είναι ντροπή να ζητάς λίγη βοήθεια ^_^ . Και πάνω απ'όλα μην παρατάς τίποτα από αυτά που σου αρέσει. Ελπίζω να βοήθησα ^_^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρε χαζούλα, αν είναι δυνατόν! και μόνο που ασχολείσαι με όλα αυτά δεν σου λέει κάτι? Ότι έχεις αυτό το "κάτι" που λες πως δεν έχεις, το ταλέντο, την κλίση; Μην ακούς τον απαισιόδοξο εαυτό σου.
    Αν θες να τα παρατήσεις, καλώς. Αλλά μην το κάνεις πάνω σε μια στιγμή απαισιοδοξίας. Και ποτέ, ποτέ μην μετριάζεις τονε αυτό σου και μην το συγκρίνεις με άλλους. ξέρω, θα μου πεις, πως να το κάνω αυτό ρε βλάκα; Αποφεύγονται οι συγκρίσεις; Όχι,δ εν αποφεύγονται, αλλά καλό είναι να γίνονται αντικειμενικά και σε στιγμές ψυχραιμίας.
    Πιάσε ξανά τα πινέλα, τα μολύβια και τα λοιπά κοσμήματα όταν αισθάνεσαι απελευθερωμένη από τη μετριότητα που επιβάλεις η ίδια στον εαυτό σου. ^.^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην διαβάζω βλακείες!! :P
    Όλοι λίγο πολύ έχουμε ταλέντα.
    Και ειδικά απ'ότι έχω δει τα κοσμηματάκια σου είναι υπέροχααα!! :)
    Μην πτοήσε!
    Και από το tumbrl δεν βγάζεις άκρη...τα έργα σου να τα δείχνεις σε άτομα που σε αγαπάνε.Μόνο αυτοί θα εκτιμήσουν την προσπαθεία σου :) και θα σου πουν τι να κανεις για να γίνεις καλύτερη.:)
    Φιλάκιαα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν υπάρχει Τέχνη. Τόσον καιρό το πίστευα, ότι υπάρχει κάτι υψηλό, μια σταθερά "αισθητικής" και "ποιότητας", αλλά αποδεικνύεται ότι αντιπροσωπεύει ελάχιστο κομμάτι της ουσίας. Κάνε κάτι αν σε γεμίζει. Δεν πρόκειται να ζήσεις από αυτό, το ξέρεις πολύ καλά, και σίγουρα δεν είναι αυτός ο σκοπός σου! Άρα ποιο το πρόβλημα; Το "ταλέντο", όπως είπε και ο Ryuuzaki, δεν είναι παρά μια διευκόλυνση. Καταλαβαίνω, το θέμα είναι εντελώς προσωπικό, αν εσύ η ίδια δεν ικανοποιείσαι από αυτό που κάνεις, ποιο το νόημα! Αλλά να ξέρεις ότι και άτομα που ασχολούνται ίσως σε περισσότερο βάθος με κάποιο αντικείμενο (για να μην μιλήσω για ταλέντο) ίσως να μένουν εξίσου ανικανοποίητα, ανεξάρτητα από την αναγνώριση ή τα εγκώμια των άλλων. Μην ετεροκαθορίζεσαι μέσω του ίντερνετ, πολύ απλά επειδή η πλειοψηφία είναι άσχετος κόσμος -νομίζω ξέρεις πολύ καλά με τί κριτήρια διαλέγει ο καθένας τα fav του και νομίζω σε ελάχιστες περιπτώσεις ανταποκρίνονται με αυτό που εσύ περιμένεις απ' την δουλειά σου. Η άποψή μου: συνέχισε! Δεν σε πιέζει κανείς να αποκτήσεις άλλον ρυθμό και δεν έχει νόημα. Δεν είναι δυνατόν αν ασχολείσαι τόσο με αυτό που σου αρέσει να μην βελτιώνεσαι, έστω και στο ελάχιστο. Αν συνεχίζει να σου αρέσει έστω και λίγο, μην το αφήνεις γιατί μόνο κερδίζεις από την δημιουργικότητα. Αν σε αγχώνει η προβολή και οι αντιδράσεις μπορείς να "παγωσεις" για λίγο τις δημοσιεύσεις ή να τις περιορίσεις σε αυτά που σου αρέσουν πραγματικά. (έξω απ' τον χορό, πολλά τραγούδια ξέρω...:Ρ Φιλιά ρε Γιάννα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ταλέντο είναι το να αναγνωρίζεις και να ονομάζεις τα εμπόδιά σου με πραγματολογική ακρίβεια και να τα αντιμετωπίζεις. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το είπε καθηγητής που σέβομαι και εμπιστεύομαι απόλυτα μέσω της δουλειάς που κάνει.
    Ξέρεις μαλάκα ποιος δεν έχει ταλέντο; Η Λάβγκουντ που δεν ξέρει τι της γίνεται, ποιο είναι το πρόβλημά της, και είναι και μέτρια στο κεφάλι.
    Εσύ έχεις ανοιχτό κεφάλι και αυτό δεν καθορίζεται από τον αριθμό βιβλίων που χεις διαβάσει, σε διαβεβαιώ. Χαζή δεν είσαι, δόξα τω θεώ. Ούτε ατάλαντη, όπως λες. Είσαι μορφωμένος άνθρωπος που παλεύει κάθε μέρα να δει τα πράγματα από μια άλλη μεριά. Απλά μην αναλώνεσαι στο θέμα διαφορετικότητα. Ξέρεις πόσους "ίδιους" έχω δει, που είναι πιο διαφορετικοί από τους "διαφορετικούς;"
    Ζήσε. Μην κάθεσαι σπίτι. Βγες και βίωσε. Ψάξε μία δουλειά που με τίποτα δεν θες να κάνεις, να πεις "μη χειρότερα". Δες τι έχει να σου προσφέρει.
    Κάνε ναρκωτικά, for all I care. Αλλά για όνομα του θεού, μην κάθεσαι άπρακτη.
    Σου λείπει διδασκαλία. Ένας αυτοδίδακτος can only go so far. Πήγαινε σε ένα εργαστήρι να σου μάθουν τεχνική σε ό, τι στον πούτσο θέλεις να δημιουργήσεις. Μάθε τεχνικές γύρω από αυτό, διάβασε μεθόδους. Κανείς δεν έγινε μάστερ σαν καλλιτέχνης επειδή "απλά είχε ταλέντο". Δεν υπάρχει τέτοιο πράμα ρε πούστη. Υπάρχει ένας συνδυασμός των σωστών εργαλείων και assets που δημιουργούν αυτό που λέμε ταλέντο.

    Δεν γουστάρω να ξανακούσω τέτοιες μαλακίες από σένα. Μπορεί η όποια ιδέα να είχες να ήταν κακοφτιαγμένη και poorly performed, αλλά είχες ιδέα. Και το γεγονός πως είχες καλή ιδέα είναι πιο σημαντικό, σε αυτό το στάδιο από το πως.
    Έχεις δημιουργικό νου. Έχεις κάτι που ναι μεν ακονίζεται, αλλά ίσως και να ναι το ταλέντο: Φαντασία. Έχεις φανταστεί πράγματα που δεν περνούν από το κεφάλι αλλωνών. Και αυτό δεν μπορεί να στο πάρει κανείς. Θα σε λυπόμουν αν δεν είχες φαντασία, όπως δεν έχει η προαναφερόμενη.
    Για αυτό σύνελθε και δημιούργησε. Ψάξε το. Μην είσαι μόνο από την σκοπιά του φαν. Πήγαινε κάπου και μάθε πράγματα. You need a strong push. Και ακόμα κι αν σε παίρνει από κάτω, μην επιτρέπεις στον εαυτό σου να τα παρατήσει. Γενικά ο χώρος της δημιουργίας θέλει αγρίμια. Να το κυνηγάς να γίνεις καλύτερη. Η αναγνώριση δεν είναι η ουσία, παρόλο που όλοι είμαστε γαμωεγωιστές και την θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτό, μην διανοηθείς να ξανασκεφτείς τέτοια παπαριά. Εδώ μαλάκες και μαλάκες χωρίς ταλέντο έχουν βγει και έχουν αναγνωριστεί.
    Δεν θα σου πω "αν το ξαναπείς θα κατέβω να σε χαστουκίσω γουάου". Κανείς δεν πρόκειται να είναι πραγματικά εκεί για σένα γιατί αυτή την δουλειά θα την κάνεις εσύ. Δεν θα την κάνουν άλλοι. Κανείς δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνεις και εσύ δεν μπορείς να κάνεις αυτό που κάνουν.

    But you'll damn well try, και μετά θα βρεις το δικό σου στυλ και τον δρόμο σου.

    Ποτέ δεν στο χα πει, αλλά από σένα I expect.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Έτσι κι αλλιώς, μια ζωή μέτρια ήμουν κι αυτό δεν μπορώ να το αλλάξω."

    Διάβασα αυτό και όλα τ'άλλα που έγραψες και μού'ρθε να σε ταρακουνήσω!! Κορίτσι μου, αυτές οι σκέψεις κοίτα να φεύγουν γρήγορα από μέσα. Τέτοιου είδους σκέψεις είναι που θα σε οδηγήσουν πραγματικά στην μετριότητα και στην καταστροφή.

    Να συνεχίσεις να κάνεις τα πράγματα που γουστάρεις και μην περιμένεις στην τέχνη να σε κρίνει κανείς. Είναι πάρα πολύ υποκειμενικά τα πράγματα!!

    Μην σε ξαναδώ βουτηγμένη σε τόση απαισιοδοξία! Μου είχες αφήσει άλλη εντύπωση, ότι είσαι δυνατό κορίτσι που ψάχνεται, προβληματίζεται, που γουστάρει διάφορα πράγματα.

    You are an artist!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σου έχω πει και εγώ πολλές φορές πόσο πολύ δεν ξέρω τι συμβαίνει με την τέχνη και λοιπά και πόσο θέλω να τα παρατήσω όλα.
    Το θέμα ξέρεις όμως δεν είναι το πόσο γαμάτα ζωγραφίζεις ή γράφεις ή ή ή. ΕΞάλλου ο Τζορτζ Μάρτιν έγραφε ιστορίες με χελώνες που μάχονται η μία την άλλη. Η Ρόουλινγκ απορρίφθηκε από 12 εκδοτικούς.
    Δεν πιστεύω στην αποτυχία. Ποιος καλλιτέχνης το κάνει άλλοστε; Ούτε πιστεύω στη μετριότητα.
    Μέτριοι είναι εκείνοι που έχουν τα μυαλά και τα μάτια κλειστά.
    Εσύ και εγώ βλέπουμε που έχουμε αδυναμίες. Τις αντιλαμβανόμαστε. Και επειδή είμαστε γαμάτοι Ράβενκλοου, τα βρίσκουμε και τα βελτιώνουμε σιγά-σιγά.
    Ο σκλητότερος κριτής σου είσαι εσύ. ΕΣΥ. Εγώ ξέρεις τι βλέπω; Μία κοπέλα με χρυσή καρδιά και δημιουργικό μυαλό, μία κοπέλα έξυπνη, που βελτιώνεται συνεχώς σε ότι κάνει.Είναι η κοπέλα που έχει βάλει δομικούς λίθους για την προσωπικότητά μου και η κοπέλα που πάντα θα αγαπώ. Και είναι καλλιτέχνις. Με ταλέντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος20/3/13, 12:40 π.μ.

    Της πουτάνας γίνεται εδώ χάμω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου