Top 10: Πιο κλισέ ροκ/μέταλ τραγούδια

Γιατί κι αυτά υπάρχουν. Κλισέ, μαϊντανοί, mainstream, πείτε τα όπως θέλετε. Τα τραγούδια που έχει ακούσει όλος ο πλανήτης χωρίς καν να ξέρει από ροκ/μέταλ, που είναι τα πρώτα που μαθαίνει το νιόφυτο μεταλλάκι, που με το που ακούγονται σε κλαμπ/μπαρ/καφετέριες βγαίνει όλη η (ο Θεός να την κάνει) αγριάδα των θαμώνων. Πάμε να δούμε.

1. Deep Purple - Smoke on the Water
...A fire in the sky. Κανείς (μη-ροκάκιας) δεν ξέρει τους επόμενους στίχους του ρεφρέν, αλλά όλοι ξέρουν το riff. Τραγούδι-έμβλημα για το ροκ και το πρώτο που βγάζει κανείς όταν πιάνει κιθάρα στα χέρια του. Το κακό είναι ότι το παίζουν ακόμη και σε μπουζούκια ως ιντερλούδιο. Αυτό και τη μουσική του Requiem for a Dream. Ουστ ρε.

2. Black Sabbath - Paranoid
Χμ, δεν είμαι σίγουρη αν αυτό είναι καλό ή κακό, αλλά ακόμα κι ο πατέρας μου αναγνωρίζει αυτό το τραγούδι, και μιλάμε για άνθρωπο που δεν ξέρει καν πώς να ξεχωρίζει τα μουσικά είδη. Go figure.

3. Aerosmith - Don't wanna miss a thing
Πείτε μου τώρα πως δεν το περιμένατε. Το λατρεύει ακόμα και η άκυρη κοπελίτσα που ακούει μόνο ό,τι παίζει το ραδιόφωνο (δηλαδή Χατζηγιάννη, Οικονομόπουλο, Πετρέλη και τα συναφή). Μπορεί να μην ξέρει ούτε νότα απ' τα άλλα τραγούδια των Aerosmith αλλά αυτό θα το ξέρει απέξω και θα το παίζει και φαν στις ανάλογες παρέες. Ε ρε ξύλο που θέλετε λέω γω...

4. AC/DC - Highway to Hell
Το χαρακτηριστικό riff της εισαγωγής σου καρφώνεται στο μυαλό απ' την πρώτη φορά που θα το ακούσεις. Κι είναι απ' τα τραγούδια που, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι σαν να είναι γραμμένα στο DNA μας. Απ' αυτά που τα ακούς και λες "κάπου το ξέρω αυτό". (Επίσης, θέλω τη γνώμη σας πάνω στο ότι το soundtrack του Iron Man που είναι γεμάτο AC/DC συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητάς τους. Είμαι διχασμένη :Ρ)

5. Queen - We will rock you
...Νομίζω τα σχόλια περισσεύουν. Το "ντουπ-ντουπ-ντουπ" χτύπημα χεριών και ποδιών στην εισαγωγή και ο τρόπος αντίδρασης κάθε είδους ακροατή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εξηγήσεις. 

6. Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction
Μέχρι και η Britney Spears το διασκεύασε. Κι αποτελεί την κύρια αιτία που μου βγήκαν όλοι οι τρέντηδες με τα μπλουζάκια με τις γλώσσες των Rolling Stones γεμάτες στρας. 

7. The Eagles - Hotel California
Το παραδέχομαι. Δεν ξέρω άλλο τραγούδι των Eagles εκτός απ' αυτό. Αναρωτιέμαι αν κι οι ίδιοι θυμούνται πως έχουν κι άλλα, με τόση προβολή που έχει φάει το συγκεκριμένο.

8. Scorpions - Wind of Change
Έλεος πια με αυτό το κομμάτι δηλαδή. Κάθε σταθμός που θέλει να λέει πως παίζει ροκ θα το βάλει τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα. Μουσικά, μια χαρά τραγούδι είναι, δε λέω, αλλά το 'χουν πάρει χαμπάρι και κάτι και-καλά-πολιτικοποιημένοι και το ακούς ακόμη και στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

9. Metallica - Nothing Else Matters
Οι πρώτες νότες παίζουν κι αμέσως τα μάτια βουρκώνουν, δεν πα' να 'σαι και ο πιο φανατικός μπουζουκτσής του κόσμου. Για κάποιο λόγο, με το που αναφέρεται η λέξη "Metallica" σε μια συζήτηση, δύο τραγούδια πέφτουν στο τραπέζι: αυτό και το Unforgiven. Δεν πα' να λες εσύ ότι έχουν και καλύτερα, εκεί, ο κολλημένος που νομίζει πως μόνο οι μπαλάντες αξίζουν στη μέταλ δεν πρόκειται να κάτσει να ακούσει τίποτα άλλο. Του φέρνεις ή δεν του φέρνεις το Master of Puppets βινύλιο στο κεφάλι μετά?

10. Nirvana - Smells like Teen Spirit
Το ακούει ο άσχετος και παθαίνει πλάκα. Σου λέει, τι'ν'τούτο; Γιατί αυτός ουρλιάζει αλλά ακούγεται λες κι είναι φωνάρα; (Με τους στίχους δεν ασχολείται ποτέ κανείς, αλλά το αντιπαρέρχομαι.) Εγγυημένα, αρέσει ακόμα και σε άτομα που το πιο βαρύ τους άκουσμα είναι τα "ροκ" της Βίσση. Ίσως και περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε.

Να σημειώσω πως η σειρά των κομματιών αποτελεί καθαρά προσωπική εκτίμηση κι ο καθένας είναι ελεύθερος να διαφωνήσει μαζί μου :Ρ

Σχόλια

  1. Βρε Virgilia, μην ασχολείσαι με τους σκυλάδες και τους wanna-be τρέντουλες που το παίζουν ''βαρύ μέταλλο'' και δεν ξέρουν τίποτα από μέταλ. Όσο και να προσπαθούν, μεταλλάδες μια φορά δεν γίνονται -.-

    Την επόμενη φορά που θα σου το παίξουν ''ψαγμένοι'' και ότι το ''τάδε συγκρότημα είναι το αγαπημένο τους'' και το μόνο που ξέρουν είναι ένα τραγούδι που το ξέρουνε και οι πέτρες, ρώτα τους για former members της μπάντας και για demo προτού κυκλοφορήσει το πρώτο τους single. Το wanna-be τρεντάκι μας θα τρομάξει τόσο πολύ που, μπροστά σου, τουλάχιστον, δεν θα ξαναρθρώσει κουβέντα για μέταλ :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ έχω μάθει και τους βάζω στη θέση τους και πιο απλά. Μόνο να τους ζητήσω να μου πουν δισκογραφία το βουλώνουν xD

      Διαγραφή
  2. Ρε, ίσα ίσα, αν κάποια ταινία είχε δικαίωμα να έχει τόσο πολύ AC/DC, είναι ταινία με τον RD Jr. Και b movie να ταν, που με Ρόμπερτ ποτέ δεν είναι. Τελεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπορώ να πω ότι βρίσκομαι και εγώ στα 3,7 :Ρ.

    Και εμένα με εκνευρίζει αυτό το πράγμα και μου έχει συμβεί πολλές φορές η συζήτηση του στυλ:
    Εγώ: Ποιό είναι το αγαπημένο σου συγκρότημα; ^_^
    Τάδε: Μου αρέσουν πολύ οι Evanescence!
    Ε.: Άντε και εμένα! Ποιά τραγούδια είναι τα αγαπημένα σου;
    Τάδε: Το bring me to life, to my immortal.... Ε, αυτά θυμάμαι τώρα Β-)
    Ε.: *facepalm*

    Βέβαια να σημειώσουμε ότι μερικές φορές γίνεται και χωρίς να το θες, π.χ. ακούς ένα τραγούδι που σου αρέσει αλλά δεν έχεις μπει στο κόπο να "σκαλίσεις" το συγκρότημα ξέρω γω(Έχω μία σημείωση στο κινητό με καμία 10αρία συγκροτήματα που πρέπει να "σκαλίσω" :Ρ).

    Κωστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα ρε Κωστή, καλώς σε!
      Πω ναι και δεν ξέρεις αν πρέπει να τους αρχίσεις φροντιστήριο εκείνη την ώρα ή να τους παρατήσεις στην άγνοιά τους *facepalm*
      Καλά αυτό κι αν συμβαίνει :Ρ Τουλάχιστον όμως δεν το παίζεις ψαγμένος φαν με ένα τραγούδι! :Ρ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου