The Rise of Skywalker: Thoughts & Spoilers

Τώρα που τελείωσε και η sequel τριλογία, το blog επιστρέφει σ' ένα από τα αγαπημένα του θέματα, το Star Wars.😋 Ακολουθούν σκόρπιες σκέψεις (και εννοείται σπόιλερς) σχετικά με την τελευταία ταινία αλλά και την τριλογία συνολικά.
  • Πόσο όμορφη ήταν η σκηνή που ακούγονται οι φωνές των παλιών Τζεντάι??? Νομίζω αν έδειχναν και τ' αστέρια να σχηματίζουν τις μορφές τους στον ουρανό θα έκλαιγα λίγο.❤️ Είναι σίγουρα η αγαπημένη μου στιγμή στην ταινία.
  • Επίσης αγαπημένη στιγμή από το TLJ ήταν το Holdo maneuvre, που η Δύναμη μας φύλαξε και δεν το επανέλαβαν, τέτοιες επικές φάσεις δεν γίνονται δεύτερη φορά.
  • Εντάξει, από άποψη cinematography δεν έχω κανένα παράπονο, είχε πολύ ωραία εφέ και πολύ όμορφες εικόνες. Και μουσική επίσης. Γενικά η ταινία έμοιαζε αρκετά με video game, τόσο οπτικά όσο και σεναριακά, ήταν σαν να ξεκλείδωναν quests σε κάθε πλανήτη που πήγαιναν.😋 Βέβαια μια ταινία δεν είναι video game και νομίζω οι μεγάλες εταιρείες πρέπει να ξεφύγουν λίγο από τη λογική του open world και ν' αρχίσουν να φτιάχνουν περισσότερες ταινίες με διακριτή αρχή, μέση και τέλος.
  • Μου άρεσε αρκετά η μονομαχία Rey/Kylo στα ερείπια του Death Star -κυρίως οπτικά- αλλά τίποτα δεν μπορεί να ρίξει απ' το θρόνο της τη μονομαχία Anakin/Obi-Wan.
  • Χάρηκα πολύ που έδειξαν Force healing γιατί ο περισσότερος κόσμος δεν έχει δει Clone Wars και δεν ξέρει ότι όντως είναι μια απ' τις δυνάμεις των Τζεντάι.😋 Από την άλλη βέβαια δεν είναι και τόσο εύκολο να το κάνεις ούτε έχουν όλοι ταλέντο σ' αυτό και νομίζω θα έπρεπε να δείξουν ότι η Rey εκπαιδεύτηκε πάνω σ' αυτό.
  • Το ότι τελικά η Leia είχε λάβει κανονικό Jedi training??? Fanservice στα καλύτερά του. Θέλω μια μίνι σειρά πάνω της που να τη δείχνει να εκπαιδεύεται.❤️
  • Μου άρεσε που ο Poe ήταν τόσο απείθαρχος στο TLJ -όχι ότι είχε πάντα δίκιο αλλά αυτή ήταν η φάση του, στο TROS σαν να φλώρεψε λίγο? Δεν ξέρω. Πάντως το χειρότερο development το είχε ο Finn κι είναι κρίμα, ήταν τόσο καλός στο TFA. Επίσης εκνευρίστηκα που πετσόκοψαν το ρόλο της Rose. Δεν έχει σημασία αν τη συμπαθούσα ή όχι, αφού την έχεις χτίσει για σημαντικό χαρακτήρα γιατί την κόβεις έτσι?
  • Η εξέλιξη και κατάληξη του Kylo/Ben ήταν κομπλέ, αυτή που περιμέναμε, και να πω την αλήθεια δεν νομίζω ότι έπρεπε να γίνει κάτι άλλο.
  • Η εισαγωγική σκηνή ήταν στον Mustafar! Επίσης πρόσφατα έμαθα ότι ο πλανήτης που μετατράπηκε στο Starkiller Base ήταν ο Ilum, απ' όπου έπαιρναν τους κρυστάλλους για τα φωτόσπαθα οι Τζεντάι, και στεναχωρήθηκα.
  • Η τελευταία σκηνή με τη Rey να συστήνεται ως Skywalker και ν' ανάβει το δικό της -κίτρινο!- φωτόσπαθο ήταν ανατριχιαστικά ωραία.❤️
  • Η Rey είναι εγγονή του Palpatine. Δεν με χαλάει ακριβώς, αλλά θα μπορούσε να είναι twist αντάξιο του "Luke, I am your father", κι αυτοί το πέρασαν τόσο επιφανειακά λες και ο Palpatine ήτανε κανένας τυχαίος ξέρω γω, όχι κάποιος που έκανε κουμάντο στο Γαλαξία 50 χρόνια. Δεν έχει σημασία που ανάμεσα στις θεωρίες που κυκλοφορούσαν για την πατρότητά της ήταν κι αυτή, δεν έπρεπε να ξεπεταχτεί έτσι. Έπρεπε να νιώσουμε κάτι περισσότερο από "α, οκέι... πάμε παρακάτω".
  • Γενικά δώστε λίγο backstory Palpatine, είναι ο Big Bad Evil Guy σας, δεν πειράζει, κόψτε από κάπου αλλού ή απλώστε περισσότερο την ταινία, πιστεύουμε σ' εσάς. Πώς έζησε από την πτώση στον reactor? Πώς έφτασε να έχει μάντρα Star Destroyers στον Exegol -και άπειρα εργατικά χέρια για να φτιάξουν τα προαναφερθέντα Star Destroyers- και κανείς δεν πήρε είδηση??
  • Με τα οικογενειακά της Rey προκύπτουν επίσης διάφορα πρακτικά θέματα. Όπως το ότι οι γονείς της φάνηκαν να 'ναι γύρω στα 30-35 όταν την άφησαν στον Jakku, άρα ο Palpatine θα έπρεπε να 'χε γίνει πατέρας λίγο πριν το ANH. Που όλοι ξέρουμε σε τι κατάσταση βρισκόταν εκείνη την εποχή. Πώς βρέθηκε γυναίκα να πει συνειδητά "ναι, εγώ θα πάω μ' αυτό το πράγμα"??? Πιστεύω στο novelization θα εξηγήσουν κάτι παραπάνω και βασικά ελπίζω να έπαιξε εξωσωματική ή Force-manipulation γιατί δεν θέλω να φανταστώ τον Αυτοκράτορα να πηδιέται.😋 [UPDATE: Ήταν κλωνοποίηση.]
  • Το μεγάλο πρόβλημα της τριλογίας όμως για μένα είναι ότι δεν υπήρχε ξεκάθαρο όραμα σχετικά με την εξέλιξη της πλοκής. Ξεκινάνε στο TFA με πλάνο να έχουμε τον Snoke ως BBEG, τον Finn, τη Rey και τον Poe ως τη βασική τριάδα, τον Kylo ως τον επόμενο Vader που περιμένουμε το redemption arc κοκ. Έπαιξε κι η νοσταλγία το ρόλο της, όλα καλά. Στο TLJ ο Johnson έκανε τα δικά του κι ανέτρεψε τα πάντα, κι αυτή η ανατροπή ήταν ο βασικός λόγος που όλοι καταφέρονται εναντίον της ταινίας. Εμένα προσωπικά μ' άρεσε πολύ το Επεισόδιο VIII, ακριβώς γιατί έκανε subvert όλα όσα περιμέναμε να δούμε χωρίς να παύει να είναι Star Wars. Αλλά μετά έρχεται το TROS και διαγράφει κυριολεκτικά το TLJ κρατώντας μόνο το Force bond μεταξύ Rey και Kylo, επανερχόμενο στο πλάνο του TFA... μόνο που δεν τους πέτυχε και πολύ γιατί οι χαρακτήρες στο μεταξύ είχαν εξελιχθεί αλλιώς απ' ό,τι θα ήθελε ο J.J. Πλας μου άφησε την εντύπωση ότι ο λόγος που επανέφεραν τον Palpatine ήταν επειδή ήθελαν ο τελικός κακός να είναι ο Snoke, αλλά τον έφαγαν στο προηγούμενο και δεν υπήρχε χρόνος να δημιουργήσουν άλλον από το μηδέν. Γενικά η αλλαγή συντελεστών mid-trilogy ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Πείτε ό,τι θέλετε για τα prequel αλλά αυτό το πρόβλημα τουλάχιστον δεν το είχαν.
Εσείς το είδατε? Σας άρεσε ή όχι? Γενικά την καινούρια τριλογία την κρατάμε ή την πετάμε? 😋

Σχόλια