Top 10: Animation Songs

*Η λίστα αυτή περιέχει τραγούδια από ταινίες της Disney, της Dreamworks κλπ. αλλά όχι από άνιμε. Έχω διαλέξει μόνο ένα τραγούδι από κάθε ταινία αλλά αναφέρονται και τα runner-ups.  Επίσης η λίστα έχει τα δικά μου αγαπημένα κομμάτια κι όχι απαραίτητα τα αντικειμενικά καλύτερα. You have been warned.*


1. The Prince of Egypt - Deliver Us
Η εισαγωγή της ταινίας, με τον Εβραϊκό λαό να τραγουδά για τη λύτρωση από τη σκλαβιά. Πολύ δυνατή η ερμηνεία της Ofra Haza ως μητέρα του Μωυσή, η οποία τραγούδησε το κομμάτι σε 18 γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικά.
Runner-up: The Plagues

2. Lion King - Be Prepared
Ο Σκαρ, σαν άλλος Χίτλερ, σχεδιάζει πραξικόπημα και τον θάνατο του Μουφάσα, με τις ύαινες σε ρόλο Ναζί στρατιωτών. Γενικά θεωρώ τα villain songs τα πιο δυνατά στα κινούμενα σχέδια κι αυτό είναι το αγαπημένο μου.
Runner-ups: My Lullaby (Lion King 2), Hakuna Matata

3. Pocahontas - Savages
Το μίσος ανάμεσα σε λευκούς και ερυθρόδερμους φτάνει στο αποκορύφωμά του, με τις δύο πλευρές να θεωρούν η μία την άλλη άγριους και να ετοιμάζονται για πόλεμο και την Ποκαχόντας, απελπισμένη, να προσπαθεί να τον αποτρέψει. Απορώ πως γίνεται να έχει μεγαλώσει κανείς μ' αυτές τις ταινίες κι ακόμα να είναι ρατσιστής.

4. The Hunchback of Notre Dame - Hellfire
Άλλο ένα villain song και νομίζω το πιο σκοτεινό στη Disney. Ξεκάθαρα, ο Φρόλλο έχει καύλες και μας φταίει η Εσμεράλδα. Και πάλι εξαιρετική ερμηνεία και ανατριχίλες στο "mea maxima culpa".
Runner-ups: The Bells of Notre Dame, God Help the Outcasts

5. The Nightmare Before Christmas - Jack's Lament
Ο Τζακ Σκέλινγκτον εξηγεί γιατί το Χάλογουιν δεν τον γεμίζει πια, παρόλο που είναι κατά τα λεγόμενά του ο πιο κατάλληλος για να τρομάξει κόσμο αυτή την εποχή. Παρόλο που με την πρώτη ματιά φαίνεται αστείο, είναι ένα πολύ  μελαγχολικό κομμάτι. Το προτιμώ με τη φωνή του Danny Elfman.
Runner-ups: This is Halloween, What's This?

6. Tangled - Mother Knows Best
Η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι η Gothel είναι μια manipulative bitch και πως αγαπάει περισσότερο τη δύναμη της Ραπουνζέλ (aka τα μαλλιά της) παρά την ίδια. Μια μεταφορά για τους abusive γονείς και την επιρροή που μπορεί να έχουν στα παιδιά εκβιάζοντάς τα και κάνοντάς τα να πιστεύουν πως ό,τι κάνουν είναι για το καλό τους.
Runner-up: I've Got A Dream

7. Anastasia - Once Upon A December
Η Αναστασία μπαίνει στο παλάτι των τσάρων χωρίς να θυμάται τίποτα από το παρελθόν της, και μία-μία έρχονται μνήμες από γιορτές, οικογενειακή θαλπωρή κλπ κλπ. Αγαπάμε.
Runner-up: In the Dark of the Night

8. Frozen - In Summer
Ενώ εκτιμώ πολύ και το Let it go, το βρίσκω πολυακουσμένο. Τούτο εδώ έχει όλη την αθωότητα και τη χαρά που περιμένεις από έναν χιονάνθρωπο και την περίεργη επιθυμία του να περάσει ένα υπέροχο καλοκαίρι. Παρόλο που είναι, ξέρεις τώρα, χιονάνθρωπος.
Runner-up: Let It Go, Frozen Heart

9. Hercules - The Gospel Truth
Το εισαγωγικό κομμάτι, με τις Μούσες να χορεύουν και να τραγουδούν για -ποιον άλλον;- τον Ηρακλή. Υπέροχο το animation και το ίδιο το τραγούδι, με soul και r'n'b στοιχεία. Είναι αυτό που μου έχει μείνει περισσότερο από όλα της ταινίας.

10. Sleeping Beauty - Once Upon A Dream
Περισσότερο μ' αρέσει που τραγουδιέται πάνω στη βασική μελωδία του ομώνυμου μπαλέτου, αλλά είναι και πολύ γλυκό και ρομαντικό. Αν και η Ωραία Κοιμωμένη δεν έχει άλλα τραγούδια (δυστυχώς, γιατί πολύ θα ήθελα ένα και για τη Maleficent), αυτό είναι ένα και καλό.

Bonus Songs: I'll Make a Man Out of You (Mulan), Be our Guest (Beauty and the Beast), Under the Sea (The Little Mermaid)

Σχόλια