Star Wars: Original vs. Prequel Trilogy

Με τη νέα ταινία να έρχεται σε κανά μήνα, ας κάνουμε μια μικρή σύγκριση μεταξύ των δύο προηγούμενων τριλογιών, γιατί σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν τρεις τριλογίες κι όλο αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο 😋

Είμαι φαν και των δύο. Δεν θα με ακούσει ποτέ κανείς να λέω ότι τα prequels είναι ό,τι πιο άθλιο έχει συμβεί στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως διατείνονται πολλοί φαν της Original Trilogy, γιατί αυτό ήταν το 50 Shades of Grey. Οπότε πριν με κράξετε για τις απόψεις μου, διακριτικό disclaimer: αν περιμένετε θάψιμο πατήστε το χ πάνω δεξιά. 😋

Είμαι σύμφωνη στο ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα prequel. Ένα από αυτά είναι ο Jar-Jar. Θα μπορούσε να μην υπάρχει καν, δηλαδή και να μην υπήρχε δε θα άλλαζε κάτι στην πλοκή. Δεν τον μισώ σαν χαρακτήρα γιατί μπορώ να αναγνωρίσω πως είναι κατά βάθος πιο ικανός και πιο έξυπνος απ' ό,τι φαίνεται, αλλά δεν τον συμπαθώ κιόλας. Ούτε στα Clone Wars δεν τον άντεχα, και κατά κοινή παραδοχή αυτή η σειρά είναι καλύτερη από την PT.

Επίσης, η συνεχής γκρίνια του Άνακιν. Νομίζω πως ο Λούκας ήθελε να τονίσει το γεγονός πως ο Άνακιν κι ο Λουκ είναι καθρέφτης ο ένας του άλλου (όπως και η Παντμέ με την Λέια) αλλά μάλλον κάπου το 'χασε -ίσως στις ερμηνείες, ίσως στο σενάριο- και τελικά κατέληξαν να διασταυρώνονται: η Λέια μοιάζει πιο πολύ στον Άνακιν με την κυκλοθυμία και την αυθάδεια που τους χαρακτηρίζει ενώ ο Λουκ έχει πάρει από την Παντμέ κι είναι η ήρεμη δύναμη στην οικογένεια. Πέρα από αυτό, η γκρίνια του Άνακιν στα prequels είναι πρωτίστως θέμα σεναρίου. Αν ήταν καλύτερο το character development θα βλέπαμε πόσο περισσότερα από γκρινιάρης είναι ο Άνακιν: γενναίος, ευαίσθητος, πιστός στους φίλους του μέχρι αηδίας, αυθάδης, με τρελό χιούμορ, αλλά και φιλόδοξος και γεμάτος συναισθήματα, ακριβώς όπως τον βλέπουμε στα Clone Wars.

(Πριν πει κανείς ότι τα Clone Wars δεν μπαίνουν στη διαμάχη, να θυμίσω πως είναι μέρος του canon και δεν υπάγονται στο Expanded Universe.)

Πολλοί λένε ότι η Παντμέ είναι άχρηστη, ότι δεν προσφέρει τίποτα κι ότι υπάρχει μόνο για να μπει στο ψυγείο και να συμβάλει στον πόνο του Άνακιν/Darth Vader. ΟΧΙ. Συμφωνώ ότι η ερμηνεία της Πόρτμαν δεν είναι κι η καλύτερη (κι απορώ πώς γίνεται γιατί γενικά είναι πολύ καλή ηθοποιός οπότε ας ρίξουμε το φταίξιμο στον Λούκας γι' αυτό), συμφωνώ επίσης στο ότι το ρομάντζο είναι κακογραμμένο και πως έχω διαβάσει καλύτερο fluff στο ίντερνετ τζάμπα. (Χριστέ μου, η σκηνή στο μπαλκόνι.) Αλλά άχρηστη; Να θυμίσω ποιος ήταν ο πρώτος που ξέφυγε από τα δεσμά του στην αρένα στο Geonosis ανάμεσα σε δύο Τζεντάι και μια γερουσιαστή; Ή ποιος έφερε αδελφοσύνη και ειρήνη σε έναν πλανήτη που οι κάτοικοί του προτιμούσαν να αγνοούν ή/και να εκμεταλλεύονται ένα άλλο είδος μόνο και μόνο επειδή ήταν άλλο είδος;

(Αυτή που μπήκε στο ψυγείο για να "σπάσει" έναν male character είναι η Satine. Πραγματικά ο θάνατός της δεν εξυπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό αλλά δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει ότι ήταν άχρηστη.)
(Ακόμα να πω ΠΟΣΟ ΘΑ ΓΑΜΟΥΣΕ μια dark!Padme και να φύγω.)

Ναι είμαι κι εγώ της άποψης πως η OT είχε καλύτερη ιστορία -αν και όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη γιατί το trope του Εκλεκτού έχει γίνει πλέον κλισέ-, καλύτερο σενάριο και ερμηνείες. Αλλά πως ένιωθες περισσότερο τα γεγονότα γιατί νοιαζόσουν περισσότερο για τους χαρακτήρες και γιατί, όπως λένε πολλοί OT-defenders, "γιατί να νιώσεις άσχημα για έναν κλώνο"; Ναι ρε φίλε, δεν έχεις άδικο, ένα point θα στο δώσω. Γιατί να νιώσεις άσχημα για κάποιον που δεν έχει συναισθήματα... ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ. Και τα Clone Wars είναι απόδειξη γι' αυτό. Πώς είναι δυνατόν να μην νιώσεις άσχημα για τους κλώνους, που φτιάχτηκαν για να είναι ένας στρατός από αναλώσιμους πολεμιστές αλλά έγιναν μεταξύ τους και με τους στρατηγούς τους οικογένεια; Που πρόδωσαν αυτούς τους στρατηγούς εξαιτίας ενός τσιπακίου για το οποίο κανείς δε γνώριζε και που ήταν η αιτία που δούλεψε η Order 66;

(Ναι έχω πολλά clone feels.)

Επίσης τα prequels επιχείρησαν να εμβαθύνουν στο θέμα της πολιτικής και των παρασκηνίων, κάτι που η OT αγνοεί εντελώς' βλέπουμε την Αυτοκρατορία αλλά ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε ότι είναι οι κακοί είναι το ότι μοιάζουν με το Γ' Ράιχ. Αλλά η PT προσπάθησε τουλάχιστον κι έως ένα βαθμό πέτυχε να δείξει πώς κατάντησε δικτατορία ένα δημοκρατικό πολίτευμα και κατά προέκταση πόσο εύκολο είναι να συμβεί αυτό και στην πραγματικότητα. Θυμηθείτε: This is how liberty dies. With thunderous applause.

Δε θα μιλήσω για τη μουσική γιατί είναι εξίσου καλή και στις δύο τριλογίες (the Force bless John Williams), ούτε για τα εφέ γιατί υπάρχει μια διαφορά 25 χρόνων οπότε είναι λογικό να είναι καλύτερα αυτά της PT. Θα μιλήσω για το φωτόσπαθο.

Υπάρχει το επιχείρημα πως τα prequel γάμησαν το θέμα με τα φωτόσπαθα και το εξευτέλισαν. ΟΧΙ. Απλώς στα prequel οι Τζεντάι ήταν κανονικό τάγμα κι όχι 3-4 άτομα διασκορπισμένα στις άκρες του γαλαξία. Πώς θέλεις να σου δείξει μάχες όπου παίρνουν μέρος Τζεντάι χωρίς φωτόσπαθα; Το ξέρω ότι στα original όταν εμφανίζεται φωτόσπαθο σημαίνει ότι shit just got serious αλλά σοβαρά; Δεν έχουν καν καλές χορογραφίες. Στα prequel οι ηθοποιοί ξεσκίστηκαν στην προπόνηση για να βγάλουν αυτές τις μονομαχίες που εσύ κοροϊδεύεις. Ξέρω ότι περίμενες να δεις κάτι άλλο αλλά εγώ είδα ό,τι ήθελα. Και πάθος και αφοσίωση. Και ναι, θεωρώ τη μεγάλη μονομαχία επί εδάφους Mustafar την καλύτερη όλων.

Επίσης, πολλά πράγματα στα οποία τα prequels άφησαν τρύπες τα εξηγούν καλύτερα οι νουβέλες. Θα μου πεις, δεν θα έπρεπε να υπάρχει νουβέλα για να καταλάβω το τάδε γιατί θα έπρεπε να το κάνει η ταινία από μόνη της. Θα συμφωνήσω απόλυτα, γιατί στο γραπτό λόγο μπορείς να περιγράψεις πράγματα που στο σινεμά πρέπει να δείξεις με ένα βλέμμα ή με μια περιεκτική σκηνή. Όπως το γιατί οι Τζεντάι δεν είχαν καταλάβει ότι ο Sith Lord που έψαχναν ήταν ακριβώς κάτω απ' τη μύτη τους. Στη νουβέλα του Revenge of the Sith λέει ξεκάθαρα πως ο Darth Sidious ήταν τόσο δυνατός που μπορούσε να κρύψει εντελώς την παρουσία του στη Δύναμη. Ε ΔΕΙΞΤΕ ΤΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, μη μας αφήνετε να πιστεύουμε ότι οι Τζεντάι είναι ηλίθιοι.

Συμπέρασμα? Για μένα τα prequels είναι υποτιμημένα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα θεωρώ και καλύτερα από τα original. Απλώς έχουν καλύτερα εφέ και γι' αυτό τράβηξαν πολύ νεαρόκοσμο στο fandom. Από κει και πέρα, αν κάποιος θέλει να μείνει στην prequel trilogy για οποιονδήποτε λόγο και να μην ασχοληθεί ούτε με την original ούτε με το EU, κακό του κεφαλιού του. 😋

Σχόλια