Γυναίκες στα κόμικς και στον κινηματογράφο


Θα έχετε παρακολουθήσει τα εξής φαινόμενα:
1. Σπάνια βγαίνουν ταινίες βασισμένες σε κόμικς που να έχουν γυναίκα πρωταγωνίστρια.  Η τελευταία που θυμάμαι είναι η Catwoman (2003).
2. Σχεδόν όλοι οι θηλυκοί χαρακτήρες στα κόμικς και στην επιστημονική φαντασία τα 'χουν όλα έξω γιατί αλλιώς δεν λαμβάνουν καμία προσοχή απ' τον ανδρικό πληθυσμό. Φυσικά υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις, αλλά μιλάω για την πλειοψηφία.
3. Δεν υπάρχει ούτε ένας άντρας που να θέλει να γίνεται συχνότερα το (1).

Και ρε φίλε, εκνευρίζομαι να μου λένε πως η Black Widow ή η Storm ή οποιαδήποτε άλλη δεν αξίζει δικιά της ταινία γιατί δεν εμφανίζεται μισόγυμνη. Δηλαδή το ότι δεν γδύνεται σημαίνει πως είναι ανίκανη σαν ηρωίδα? Η προσωπικότητα κι οι μαχητικές ικανότητες δεν μετράνε καθόλου, ε? Sorry dear, your argument is invalid. Στην τελική, αν θες να δεις κώλους και βυζιά να πάρεις το Playboy.

Εκνευρίζομαι όταν μαθαίνω πως η Leia απέκτησε δημοτικότητα μόνο όταν φόρεσε το αποτρόπαιο μεν, εμβληματικό δε "μεταλλικό μπικίνι". Που έχει πει κι η ίδια η Carrie Fisher ότι ήταν το πιο άβολο πράγμα στον κόσμο: δεν μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα όσο το φορούσε γιατί με το παραμικρό έβγαιναν όλα έξω. Wardrobe malfunctions my ass. Εσείς της φορέσατε αυτό το πράγμα, βρείτε τρόπο να είναι σωστό επάνω της!

Εκνευρίζομαι όταν συνειδητοποιώ πως υπάρχουν άντρες που σνομπάρουν την Brienne επειδή είναι ασχημούλα, ενώ την ίδια στιγμή είναι από τους πιο badass πολεμιστές στο ASOIAF κι έχει κι έναν αξιοπρεπέστατο χαρακτήρα. Πράγμα που δεν μπορώ να πω ούτε για τους μισούς από κει μέσα.

Εκνευρίζομαι όταν οι εταιρίες παραγωγής ΑΓΝΟΟΥΝ παντελώς το τι θέλουμε σαν γυναίκες να βλέπουμε και αντίθετα, προωθούν αυτό που πιστεύουν εκείνοι πως θέλουμε να δούμε. Όχι καλοί μου άνθρωποι, έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε πρωταγωνίστριες άβουλες, ουσιαστικά sidekicks και δεμένες στη θέληση ενός άντρα. Χρειαζόμαστε έναν δυνατό female character γιατί κι εμείς οι ίδιες δεν είμαστε -και δεν θέλουμε να είμαστε- αυτό που προσπαθείτε να μας περάσετε.

Εκνευρίζομαι όταν οι άντρες αυτόματα υποθέτουν πως οι γυναίκες βλέπουμε superhero movies αποκλειστικά και μόνο για να θαυμάσουμε τα "προσόντα" του πρωταγωνιστή. Δεν είμαστε τόσο λιγούρια, αγαπητοί. Ναι, θα θαυμάσουμε, θα πούμε ποιος είναι ο πιο ωραίος, αλλά παρακολουθούμε και την ιστορία. Καταλαβαίνουμε πέντε πράγματα, δεν είμαστε τόσο άσχετες.

Εκνευρίζομαι που οι άντρες παραπονιούνται συνεχώς για το ότι "δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στα comic book fandoms", όταν είναι εκείνοι οι ίδιοι που με τη συμπεριφορά τους μας κρατούν μακριά. Όταν φέρονται σαν ελιτιστές ή ακόμα και σαν σεξιστές. Ή όταν γελούν μαζί μας αν κάνουμε κάποιο cosplay που κατά τη γνώμη τους δεν θα έπρεπε να κάνουμε. Δεν θα ζητήσω την άδειά σου για να κάνω αυτό που μου αρέσει :)

Εν κατακλείδι, ναι, θέλω ταινία πάνω στον Loki γιατί είναι ο Loki, όχι μόνο γιατί είναι ο Hiddleston. Επίσης θέλω ταινία για την Black Widow επειδή είναι αυτή που είναι και θέλω να μάθω περισσότερα γι' αυτήν. Δε με νοιάζει αν δεν έχει υπερδυνάμεις, ούτε αν δεν είναι μισόγυμνη. Είναι ένας γαμάτος χαρακτήρας, απλά.- Άσε που θέλω να μάθω ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Σχόλια