Νικολό Μακιαβέλι

Η πολιτική πρόταση του Μακιαβέλι:
Εξαιτίας του χάσματος μεταξύ των κοινωνικών τάξεων και με αφορμή το επεισόδιο του "πολέμου της κιμωλίας", όπου οι Γάλλοι κατέλαβαν την Φλωρεντία χωρίς να πολεμήσουν επειδή κανείς απ' τους κατοίκους της δεν έκατσε να την υπερασπιστεί, ο Μακιαβέλι έγραψε για τον φλωρεντιανό άρχοντα, Λορέντζο των Μεδίκων, τον Ηγεμόνα, όπου έκανε την μεγάλη του πολιτική πρόταση: ότι δηλαδή είναι καλύτερα ο λαός να φοβάται παρά να αγαπάει τον άρχοντα, ο οποίος, για να κρατήσει το κράτος υπό έλεγχο και την εξουσία του όσο περισσότερο γίνεται, πρέπει απαραίτητα να είναι ανελέητος, αυστηρός και άγριος, ακόμα κι αν ο πραγματικός του χαρακτήρας δεν είναι έτσι. Να κρατάει το λαό δεμένο στη θέλησή του με το φόβο και την τρομοκρατία.

Η εξίσωση του Μακιαβέλι:
Η επιτυχία του κάθε ατόμου στη ζωή του -και ειδικότερα ενός ηγεμόνα- εξαρτάται από τρεις παράγοντες: την τύχη (fortuna), την αρετή (virtu) και τη γνώση της πραγματικότητας (realta effettuale).
Η τύχη και η αρετή (όχι οι χριστιανικές αρχές αλλά το ακριβώς αντίθετό τους) είναι αξίες αντιστρόφως ανάλογες' όσο αυξάνεται η αρετή, τόσο μειώνεται η τύχη, και το αντίθετο.
Η γνώση της πραγματικότητας έγκειται στο να μπορεί κανείς να ξεχωρίζει την αλήθεια μέσα στα φαινόμενα, να ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εντάξει, νομίζω πως τα ξέρω, τα έγραψα χωρίς να ψάξω τίποτα, θα περάσω και το προφορικό xD
Συγνώμη που αναγκαστήκατε να διαβάσετε το παρόν :Ρ

Σχόλια