What is Goth, anyway?

Έβλεπα κάποια βιντεάκια σχετικά με το θέμα στο Youtube οπότε είπα να βάλω σε μια τάξη τις σκέψεις μου :Ρ

Οι περισσότεροι θεωρούν πως είσαι γκοθάς/-ού μόνο αν ντύνεσαι και ανάλογα. Πρέπει δηλαδή να φοράς πάντα και μόνο μαύρα, δαντέλες, βελούδα, περίτεχνα κοσμήματα, αρβύλες και καρφιά. ΟΧΙ. Υπάρχουν ένα σωρό gothic στυλ που δεν περιλαμβάνουν τίποτα από τα παραπάνω. Υπάρχει το pastel goth, του οποίου τα κυρίαρχα χρώματα είναι το ροζ, το λιλά και το γαλάζιο. Υπάρχει το medieval goth, τo cyber goth, το fairy goth, το tribal goth. Believe it or not, μπορείς να είσαι goth και χωρίς να χώνεσαι ολόκληρος στα μαύρα. Η Trellia στο deviantArt δίνει μερικά πολύ κατατοπιστικά παραδείγματα. Κλικ!

Με ενοχλεί απίστευτα το γεγονός πως ακόμα κι αν ακολουθείς έως ένα βαθμό τη μόδα (γιατί ειδικά στην Ελλάδα είναι δύσκολο να πας σε τόσο βαθιά νερά), πάντα θα υπάρχουν τύποι και τύπισσες που θα σε πουν ποζέρι, που θεωρούν πως αυτοί είναι πιο goth από σένα και πως κάνεις τα πάντα λάθος. Θα στην πούνε επειδή δεν έχεις βάψει τα μαλλιά σου μαύρα, κόκκινα ή κάποιο "περίεργο" χρώμα, επειδή δεν βάφεσαι βαριά, επειδή κάποιο ρούχο σου δεν είναι αγορασμένο από labeled goth κατάστημα, επειδή δεν είσαι αρκετά χλωμός... FOR FEIST'S SAKE! Τι σας νοιάζει εσάς αν ο άλλος δεν έχει αρκετά λεφτά ή δεν θέλει να βάψει το μαλλί ή να θυσιάσει την ηλιοθεραπεία του το καλοκαίρι για να θεωρείται και-καλά-αυθεντικός γκοθάς? Κοιτάξτε τη δικιά σας καμπούρα!

Υπάρχουν άνθρωποι όμως που εκτιμούν την gothic κουλτούρα για την τέχνη, τη μουσική και τη λογοτεχνία της, κι όχι τόσο για τα ρούχα. Αυτοί λοιπόν δεν είναι goth? Μπορεί να μην ντύνονται έτσι. Αφού όμως ασχολούνται και ξέρουν τόσα πολλά, δεν μπορούν να θεωρηθούν goth? Απ' ό,τι φαίνεται, όχι. Γιατί στις μέρες μας μόνο η εμφάνιση μετράει. Δεν έχει σημασία αν έχεις διαβάσει (ή γράψει!) περισσότερη gothic λογοτεχνία και ποίηση απ' τους so called pure goths, ούτε αν ξέρεις πιο πολλά για τους Bauhaus (τυχαία αναφορά) απ' αυτούς. Ούτε καν αν εσύ, σε αντίθεση μ' αυτούς, ξέρεις από πού προήλθε η ονομασία "gothic". Οπότε αν τύχει να συνομιλήσεις μαζί τους, τουλάχιστον θα έχεις την ευκαιρία να τους τρίψεις τις γνώσεις σου στα μούτρα τη στιγμή που εκείνοι θα σε κοιτάνε με ανοιχτό στόμα σαν ροφοί. Β)

Προσωπικά, το στυλ μου αποτελείται από διάφορα πράγματα. Δεν είμαι η πιο original παρουσία εκεί έξω, far from it, αλλά προσπαθώ να αποφεύγω τις ταμπέλες. Και gothic ρούχα και αξεσουάρ έχω, και gothabilly, και "hipster" (αν και δε μ' αρέσει ο όρος :Ρ), και ρομαντικά, και τα πιο νορμάλ που μπορείτε να φανταστείτε. Αγοράζω και φοράω ό,τι μ' αρέσει ανεξαρτήτως μάρκας και στυλ. Δεν έχω 15 piercings, τα μαλλιά μου είναι στο φυσικό τους χρώμα, δεν βάφομαι ποτέ και το δέρμα μου είναι σταράτο όλο το χρόνο. Κι αν βγω έξω με κορσέ και μακριά φούστα, πάντα θα υπάρξει η γκοθού που θα με κοιτάξει με ύφος "είσαι ποζέρι". Δεν λυπάμαι, και δε θυμάμαι να ζήτησα την άδειά σου για το πώς θα ντυθώ. Έλα και συζήτησε ευγενικά μαζί μου αν θες να μάθεις τι πραγματικά είμαι, κι άσε το έξω. Το έξω αλλάζει συνεχώς. Το μέσα σπάνια.

Σχόλια

  1. θελω να γινω γκοθ αλλα οι φιλοι μου και οι συγγενοις μου θα με μισουν επεισης και οι γονεις μου ... Με λενε Γεωργια/Γαβριελλα και ειμαι 13 χρονων , παω στο μουσικο γυμνασιο και θελω να γινω αλλα θα χωρισο με το αγαορι που αγαπω οι γονεις μου θα με σκοτωσουν και οι φιλες μου μου ειπαν οτι δεν θα μου ξαναμιλησουν ποτε ... δεν ξερω τι να κανω .. η ζωη μου ειναι χαλια , οι γονεις μου χωρισαν τραβηξα πολλα 1 με τον πατερα μου φιλοι μου με κοροιδευαν χωρις λογο ετσι η μανα μου βρηκε πατριο εμενα δεν μου αρεσε πρωσοπικα ... εχω πληγωσει αγορια,φιλες ακι την μητερα μου .. Χθες στο σχολειο επειδη με κοροιδευαν τα κοριτσια αρπαξα την μια φιλη μου και την επνιγα εγω το περασα για πλακα αλλα μετα ηρθαν δασκαλοι δεν μπορουσε να αναπνευση εγω τρελαθηκα τι εκανα ... αλλα δεν το ηθελα χαρακονομε στα χερια με μαχαιρι και χαροκοπτη ... Ειχα βαλει μπογια για τις αποκριες και εβαλα στα ματια μου και εκλαψα για να πεσει σε ολο το πρωσοπο ... Θελω την γνωμη σας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μου αρεσει να τραγουδω οταν σηνχηζομαι.... και ειμαι νευρικια βαραω πολυ..

      Διαγραφή
    2. κατι ασχετο. μου αρεσει και εμενα νινα ντομπρεβ,καιειμαι και εγω13 χρονων και επισης μουαρεσουν τα θριλερ

      Διαγραφή
  2. α νε και μου αρεσουν τα θριλερ
    τελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θες να γίνεις goth γίνε! Σιγά-σιγά όμως, μην πέσεις με τα μούτρα γιατί θα φαίνεται σαν να το κάνεις για να "φανείς".
    Οι γονείς σου δεν παίζει να σε μισήσουν όπως λες επειδή υιοθέτησες ένα συγκεκριμένο στυλ. Γονείς σου είναι, κι ό,τι κι αν πιστεύεις σε αγαπάνε' ίσως να μην στο δείχνουν όπως θα 'πρεπε αλλά δεν υπάρχει γονιός που να μην αγαπάει το παιδί του.
    Οι φίλες σου καλά θα κάνουν να σ' αποδεχτούν όπως είσαι, αλλιώς δεν αξίζει να τις λες "φίλες". Το ίδιο ισχύει και για το αγόρι σου.
    Όσο για τα σχόλια του κόσμου, πάντα θα λένε, δεν μπορείς να τους σταματήσεις. Το κόλπο είναι να μην τους αφήνεις να σε πτοούν ;)
    Τέλος, περί νευρικότητας και κοψιμάτων κλπ, καλύτερα να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, που ξέρει περισσότερα από μένα. Εγώ απλά θα σου πρότεινα να βρεις κάποιες άλλες διεξόδους για να ηρεμείς, να διαβάζεις, να ζωγραφίζεις. Δεν είναι ανάγκη να βλάπτεις τον εαυτό σου.
    Καλή τύχη σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ η κολλητη μου με αποδεκτηκε και το αγορι και ειμαι χαρουμενη, αλλα στους γονεις μου δεν το λεω οτι ειμαι γιατι δεν θελω να νευριασουν αν μου τα παρουν ολα και πολλα αλλα.Ναι σταματησα την νευρικοτητα. Απλος δεν ξερω τι να κανω.Σημερα θα παω στο νεκροταφειο με 2 παιδια που ειναι που ειμαστε φιλοι.Πειραζει ?? να κανω παρεα με εμο ??

      Διαγραφή
    2. Γιατί να μην κάνεις? :Ρ Αρκεί να είναι καλά παιδιά και να μην κάνετε τίποτα επικίνδυνο :Ρ

      Διαγραφή
  4. δεν κανουμε .Απλος τα γκοθ χαρακονοντε και πρεπι να το κανω κι εγω αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, δεν πρέπει. Είναι μια κοινή παρεξήγηση αυτή. Δεν είναι όλοι οι γκοθάδες καταθλιπτικοί. Άλλο να χαρακώνεσαι επειδή δεν νιώθεις καλά μέσα σου και πρέπει να το εξωτερικεύσεις κάπως κι άλλο για να γίνεις αρεστός. Αν σε εκβιάζουν λέγοντας πως πρέπει να το κάνεις ντε και καλά για να θεωρείσαι true και να σε κάνουν παρέα, ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ. Μην κάνεις κακό στον εαυτό σου για να αποδείξεις κάτι σε κάποιους.

      Διαγραφή
    2. Ποιος σου το είπε αυτό????είναι μια σκέτη βλακεία οι γκοθ δεν χαρακωνωνται....ξέρω από προσωπική άποψη!!!!

      Διαγραφή
  5. οκ αφτο θα κανω να ρωτισο τα χριτουγεννα τα γκοθ κανουν χριστουγεννα κανονικα ??? ή οχι ??
    και κατι αλλο παιζω βιολι γιατι παω μουσικο γυμνασιο πρεβεζας πειραζει που ειναι βιολι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πιστεύεις στο Θεό, ναι, γιορτάζεις κανονικά τα πάντα. Αν όχι, δεν γιορτάζεις ;) Δεν έχει να κάνει με το πώς ντύνεσαι.
      Γιατί να πειράζει καλό μου? Ίσα ίσα. Αυτό δείχνει καλλιέργεια ;) Κι εγώ έπαιζα πιάνο στην ηλικία σου :Ρ

      Διαγραφή
  6. ωραια τοτε κανονικα τα γκοθ που πιστευουν ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σου λέω, δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα. Άλλοι είναι άθεοι, άλλοι είναι Wiccans (ψάχτο στη Wikipedia), άλλοι είναι Χριστιανοί, άλλοι Μουσουλμάνοι. Δεν θα αλλάξεις αυτό που πίστευες μια ζωή μόνο και μόνο επειδή άλλαξες τρόπο ντυσίματος, αλλά μόνο αν νιώσεις μέσα σου ότι δε σε καλύπτει πλέον.

      Διαγραφή
  7. Εχεις δικιο λοιπον!Εγω ειμαι 13 ετων. Μακιγιαζ δεν πολυ κανω και τα μαλλια μου ειναι καστανοξανθα,λογο ηλικιας δεν μπορω (και δν εχω και αντιρρηση). Τωρα...απο ρουχα φοραω gothic αλλα λογο χρηματων δν εχω και τα πιο τελεια. Αυτο που ειπες κανεις δν το καταλαβαινει αλλα δν πειραζεή,εγω ξερω! Αν δν σε πειραζει θα'θελα να μου δωσεις το facebook σου επειδη σε βρησκω ενδιαφερον ατομο και θελω να κρατησω επαφη. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. genikws 8elw na alakso..na ginw goth kai ksero oti gia na eise goth den metraei to style alla kai mia koultoura giati oi perissoteroi pisteuoun oti gia na se goth eine mono to style alla den eine etsi dn 8elw kan pleon na akoulou8o tin moda...itan kai o aderfos mou etsi kai pleon den zei kai 8elw na ginw san auton bwrei kapios na m evoi8isi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά:)ρωτά ότι και αν χρηαστεις θα σε βοηθήσουμε τουλάχιστον εγώ(Μιν το πάρει κανείς προσωπικά)!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου