All about Lolita

Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Harajuku της Ιαπωνίας έχει αναπτυχθεί ένα ολόκληρο ενδυματολογικό κίνημα γνωστό ως Lolita, ενώ έχει επεκταθεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα νεανικά στυλ για τις κοπέλες στην Ιαπωνία και φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με την έννοια που έχει η λέξη Lolita από το ομώνυμο μυθιστόρημα και ταινία.



Στη μόδα, Lolita σημαίνει πάνω απ' όλα να ντύνεσαι κομψά, όμορφα και σεμνά. Το να είσαι σέξι δεν έχει καμία σημασία, και όσες κοπέλες ντύνονται έτσι δεν επιθυμούν να γίνονται αρεστές στο άλλο φύλο. Περισσότερο ντύνονται για τον εαυτό τους. Το στυλ Lolita παίρνει στοιχεία από το gothic, τη βικτωριανή μόδα, το ροκοκό και ενίοτε το punk. In fact, σχεδόν οποιαδήποτε τάση μπορεί να μεταλλαχτεί και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της Lolita. Έτσι δημιουργούνται πολλές υποκατηγορίες από τις οποίες μπορεί να διαλέξει μια κοπέλα ανάλογα με τα γούστα της. Πριν μιλήσουμε γι' αυτές όμως, ας δούμε πρώτα από τι αποτελείται ένα τυπικό Lolita ντύσιμο.

Πρώτα απ' όλα, υπάρχει ένα φόρεμα ή φούστα σε σχήμα καμπάνας (χωρίς να λείπουν άλλα κοψίματα όπως γραμμή Α, αμπίρ, πλισέ, με ψηλή μέση, κλιμακωτή), μέχρι ή και κάτω από το γόνατο. Έπειτα κομψές μπλούζες, πουκάμισα και παλτά, συνήθως με μεγάλους γιακάδες και πάντα κουμπωμένα ως επάνω. Γάντια, ψηλές κάλτσες και αδιαφανή καλσόν είναι απαραίτητα αξεσουάρ. Όσο για τα εσώρουχα, αυτά είναι καθαρά βικτωριανού στυλ: τα λεγόμενα bloomers φοριούνται κάτω από τις φούστες και προστατεύουν την κοπέλα από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ομπρέλες για τον ήλιο, τσάντες-βαλιτσάκια, πλατφόρμες, μπαλαρίνες, κοκαλάκια, καπελάκια και βέλα συμπληρώνουν το ντύσιμο. Κι όλα αυτά με πολλή δαντέλα, φιόγκους, prints διαφόρων ειδών και καλής ποιότητας υφάσματα.

Το μακιγιάζ σχεδόν πάντα είναι ελαφρύ, σε απαλά και ουδέτερα χρώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί ένα πιο σκούρο ή έντονο στυλ, αρκεί να μην δημιουργούν slutty εντύπωση. Για παράδειγμα, τα smokey eyes δεν λείπουν αλλά πάντα συνδυάζονται με ανοιχτόχρωμα χείλη. Τα μαλλιά συνήθως είναι στυλιζαρισμένα σε χοντρές μπούκλες-δαχτυλίδι, πιασμένα ψηλά, σε κότσο ή σε πλαϊνές αλογοουρές.

Φυσικά δεν είναι μόδα μόνο για τα κορίτσια. Υπάρχουν μάρκες που κυκλοφορούν και αντρικά ρούχα κι έτσι αρκετά αγόρια υιοθετούν κι αυτά το στυλ. Κατά συνέπεια, δεν είναι παράξενο να δεις ένα ζευγάρι Hime Lolita, για παράδειγμα, με ροκοκό ρούχα. Ακόμα, πολλές φίρμες εκτός από ρούχα παράγουν και διακοσμητικά σπιτιού, ώστε να μπορείς να φτιάξεις το σπίτι σου ανάλογα με το στυλ Lolita που ακολουθείς. Μπορούμε έτσι να καταλάβουμε πως πρόκειται για ένα ολόκληρο κίνημα, που σε πολλές περιοχές του κόσμου (της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης) έχει μείνει εναλλακτικό ή και εντελώς άγνωστο.

Ας πάμε τώρα στις υποκατηγορίες Lolita.
Gothic Lolita
Η πιο δημοφιλής εκδοχή και αυτή με την πιο βαριά επιρροή από το gothic. Μαύρα, μωβ και σκούρα κόκκινα είναι τα κυρίαρχα χρώματα και συμπληρώνονται με λευκή ή μαύρη δαντέλα, κορσέδες και πλατφόρμες.


Sweet Lolita
Also known as Kawaii. Αποφεύγονται τα σκούρα χρώματα και αντίθετα κυριαρχεί το ροζ, το λευκό, το γαλάζιο και το κίτρινο. Επίσης χρησιμοποιούνται πολύ φιογκάδες, φλοράλ μοτίβα και prints με "παιδικά" σχέδια, όπως καρουζέλ, Hello Kitty κλπ.


Classic Lolita
Είναι το πιο ουδέτερο και προσγειωμένο στυλ, του οποίου σκοπός είναι να είσαι κομψή, οπότε προτιμάται σε γάμους και άλλες επίσημες περιστάσεις. Χαρακτηρίζεται από απαλά χρώματα, φλοράλ μοτίβα, φανερή επιρροή από τη βικτωριανή μόδα και φούστες σε Α γραμμή.


Punk Lolita
Η κομψότητα της Lolita συνδυάζεται εδώ με τη δυναμικότητα του punk. Κόκκινα και μαύρα χρώματα, καρό και ρίγες, στρατιωτικές μπότες, αλυσίδες και prints βρετανικών σημαιών κάνουν το στυλ να ξεχωρίζει.

Kuro/Shiro Lolita
Αντίστοιχα, ντυσίματα που αποτελούνται εξ' ολοκλήρου από μαύρο ή λευκό χρώμα. Απαγορεύεται να φορέσεις έστω και ένα αξεσουάρ ή παπούτσια σε άλλο χρώμα.

Hime Lolita
Η πριγκιπική έκδοση, με ρούχα εμπνευσμένα από τον 16ο και τον 17ο αιώνα, μαργαριταρένια κολιέ και στέμματα.

Casual Lolita
Η πιο "καθημερινή" εκδοχή της Lolita. Απλές μπλούζες και φούστες, με λιγότερα διακοσμητικά στοιχεία και σχεδόν παντελή έλλειψη αξεσουάρ. Ακόμα και ένα κλασικό cardigan πάνω από μια φούστα-καμπάνα κάνει τη δουλειά του.

Country Lolita
Ο αμερικάνικος Νότος στην καρδιά της Ιαπωνίας. Χαρακτηρίζεται από καρό υφάσματα, ποδιές και ανοιχτά χρώματα που θυμίζουν άνοιξη.

Wa/Qi Lolita
Ακόμα και τα παραδοσιακά κιμονό μπορούν να ενταχθούν στη Lolita. Η ιαπωνική και κορεάτικη ενδυμασία εισβάλλει στη μόδα με αποτέλεσμα ρούχα σε διάφορα χρώματα, φαρδιά μανίκια, παραδοσιακές ζώνες (obi) και γενικά ένα πολύ ασιάτικο στυλ.

Sailor Lolita
Αυτή η εκδοχή είναι εμπνευσμένη από τις ιαπωνικές μαθητικές στολές. Μπλε και λευκό είναι τα βασικά χρώματα, και η ρίγα το κυρίαρχο μοτίβο, δημιουργώντας έτσι ένα ναυτικό στυλ.

Guro Lolita
Αυτό που λέει το όνομά του: η gory έκδοση της Lolita. Ένα οποιοδήποτε Lolita outfit μπορεί να γίνει Guro αν το πασαλείψεις με (ψεύτικο) αίμα, φορέσεις eyepatch, ματωμένους επιδέσμους και γάζες και πάρεις πληγωμένο ύφος. Επειδή λίγες κοπέλες έχουν το κουράγιο και την οικονομική δυνατότητα να χαλάνε έτσι τα ακριβά φορέματά τους, καταφεύγουν στη λύση της ποδιάς.

Ero Lolita
Αν και το όνομά της βγαίνει από το Erotic, η Ero Lolita δεν έχει τίποτα το προκλητικό. Απλώς μπορεί η φούστα να είναι λίγο κοντύτερη, και να αποκαλύπτονται περισσότερα σημεία δέρματος καθώς μπαίνουν μπροστά κορσέδες χωρίς να υπάρχει πουκάμισο από μέσα ή λείπουν οι ψηλές κάλτσες.

Cosplay Lolita
Αναφέρεται σε άτομα που θεωρούν τη Lolita κοστούμι και όχι μόδα και φοράνε ρούχα αντίστοιχου στυλ σε conventions κλπ. Φυσικά, η Cosplay Lolita δεν έχει τη σεμνότητα της κανονικής, ενώ όλα τα ρούχα και τα αξεσουάρ είναι πολύ φθηνά και όχι και τόσο καλής ποιότητας. Ξεχωρίζει ακόμα από τις περούκες σε έντονα χρώματα, τις στέκες με αυτιά γάτας και τις "στολές" (πχ. νοσοκόμας).

Συμπληρωματικά στυλ:

Aristocrat
Επίσης γνωστό ως Elegant Gothic Lolita, είναι το πιο ώριμο στυλ και αυτό με τη κοντινότερη συγγένεια με το δυτικό "Romantic Gothic". Οι φούστες συνήθως είναι μακριές ενώ συνήθως συνδυάζονται με κορσέδες όλων των ειδών, στενά παλτά με ουρά, πουκάμισα με φραμπαλάδες, γραβάτες, καπελάκια με βέλα κλπ.


Kodona
Κομψότατο στυλ, αλλά δεν περιλαμβάνει φούστες. Εδώ τη θέση τους παίρνουν παντελόνια σε κλασική ίσια γραμμή, μακριά ή κοντά μέχρι το γόνατο. Επίσης χρησιμοποιούνται γιλέκα και γραβάτες. Η γενική εντύπωση είναι αυτή ενός 12χρονου αγοριού στη βικτωριανή Αγγλία. 


Ακολουθούν μερικές φίρμες ρούχων Lolita για όποια (και όποιον) ενδιαφέρεται να δει περισσότερα παραδείγματα:
-Victorian Maiden (personal favorite)
-Moi-meme-Moitie
-Angelic Pretty
-h.NAOTO
-Black Peace Now
-Innocent World
-Baby, the Stars Shine Bright
-Metamorphose Temps de Fille
-MAM
-Fan+Friend
Bonus Picture: Cthulhu Lolita!

Σχόλια

  1. ουαου!
    Πρωτη φορα τα διαβαζω αυτα...πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαμάτο και τα σπασε! (Υ)
    Η εικόνα δε, ήταν όλα τα λεφτά! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση όντως!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κθουλού Λολίτα, χαχαχαχα!
    Η ανάρτηση ήταν και γαμώ, αλλά θέλουμε και εικόνες ρε... :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α, και κάτι άλλο. Αυτό μου θύμισε ένα ανίμ με μία Blue Truth ή κάτι τέτοιο.
    Ξες τον τίτλο; :Ρ
    Μην ξεχάσεις την λίστα των Ανίμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. study
    study
    study
    arigato για τις πληροφοριες :D

    πολυ εποικοδομητικο :Δ

    Lianiς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και γαμώ ^.^ Σε ευχαριστούμε που μας έδωσες τα φώτα σου :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου