Good Omens: The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch

25 And the Lord spake unto the Angel that guarded the eastern gate, saying 'Where is the flaming sword that was given unto thee?'
26 And the Angel said, 'I had it here only a moment ago, I must have put it down some where, forget my own head next.'
27 And the Lord did not ask him again.

Σύμφωνα με «Τας Ωραίας και Ακριβείς Προφητείας της Αγνής Νάτερ, Μάγισσας» –τον μοναδικό πλήρως αξιόπιστο οδηγό για το μέλλον, που έγραψε, ευτυχώς, το 1655, πριν ανατινάξει ολόκληρο το χωριό της μαζί με τους κατοίκους του, που είχαν συγκεντρωθεί για να την ρίξουν στην πυρά – ο κόσμος θα καταστραφεί ένα Σάββατο. Πιο συγκεκριμένα, το επόμενο Σάββατο. Αμέσως μετά το τσάι... Οι άνθρωποι προσπαθούν να προβλέψουν το τέλος του κόσμου σχεδόν από την δημιουργία του, οπότε είναι απόλυτα φυσικό να είναι επιφυλακτικοί όταν εμφανίζεται μια νέα ημερομηνία για την Ημέρα της Κρίσης. Αυτή τη φορά όμως, οι στρατοί του Καλού και του Κακού πραγματικά φαίνονται να προετοιμάζονται. Οι τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης είναι καθ’ οδόν. Η Ατλαντίδα αναδύεται. Βάτραχοι πέφτουν απ’ τον ουρανό. Τα νεύρα τεντώνονται και όλα δείχνουν να βαδίζουν σύμφωνα με το Θεϊκό Σχέδιο. Όμως, ένας καλοπερασάκιας δαίμονας και ένας ιδιότροπος άγγελος θα προτιμούσαν να αποφευχθεί η Αρπαγή. Και μέσα σε όλα αυτά κάποιος έχασε και τον Αντίχριστο...

Good Omens. Πρόκειται για το συνεργατικό έργο των Terry Pratchett και Neil Gaiman, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1990 και χρειάστηκε να περάσουν περίπου 25 χρόνια για να μεταφραστεί στα ελληνικά. Ενώ η πλοκή του δεν είναι κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο (τη λες και ποιοτική παρωδία του Omen), διαθέτει ένα πολύ ιδιότυπο χιούμορ, πολύ βρετανικό και καυστικό όσο πρέπει. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε και η μίνι σειρά από Amazon και BBC, η οποία ήταν άνετα από τις καλύτερες μεταφορές βιβλίων που έχω δει. Λογικό κιόλας, αφού το σενάριο το έγραψε ο ίδιος ο Gaiman. (Είδατε μερικοί-μερικοί, υπάρχουν συγγραφείς που δεν κοιτάνε μόνο την τσέπη τους και δεν αφήνουν τα βιβλία τους να σφαγιαστούν για την οθόνη.)



Μερικά σχόλια και για το βιβλίο και για τη σειρά:

  • Εκτός από τους Καβαλάρηδες (οι οποίοι καβαλάνε μηχανές και δεν είναι απαραίτητα άντρες), στο βιβλίο υπάρχουν κι άλλοι μηχανόβιοι που τους ακολουθούν με ονόματα όπως "Σοβαρές Σωματικές Βλάβες", "Βάναυση Μεταχείριση Ζώων", "Πράγματα Που Δεν Λειτουργούν Σωστά Ακόμα Και Μετά Από Μια Καλή Μπουνιά αλλά μυστικά Μπύρα Χωρίς Αλκοόλ", και "Πολύ Κουλ Τύποι". Αυτοί κόπηκαν από τη σειρά αλλά θα είχε πολύ γέλιο να τους δούμε 😋
  • Όλες οι κασέτες που μένουν σ' ένα αυτοκίνητο για περισσότερο από 15 μέρες μεταμορφώνονται στα Best of των Queen. Απόδειξη γι' αυτό, το soundtrack της σειράς.
  • Οι πρωταγωνιστές, Aziraphale και Crowley. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι από Πολύ Καλοί Φίλοι έως 800 Χρόνια Παντρεμένο Ζευγάρι. Και σίγουρα ο Tennant και ο Sheen έχουν την κατάλληλη χημεία για να γίνουν πιστευτοί ως Παντρεμένο Ζευγάρι.
  • Εξάλλου, το βιβλίο είναι ξεκάθαρο: όσοι γνωρίζουν τον Aziraphale, θεωρούν πως είναι "gayer than a treeful of monkeys on nitrous oxide".
  • Και ο Crowley, an Angel who did not so much Fall as Saunter Vaguely Downwards, γιατί είχε κάνει κακές παρέες ο καημένος 😋
  • Η σειρά ανέπτυξε αρκετά το ρόλο του Gabriel και του Beelzebub και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Έδειξε επίσης πως δεν έχουν και μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, οι άγγελοι με τους δαίμονες. Παραδέχονται σε κάποια φάση κι οι ίδιοι πως η Αποκάλυψη θα συνέβαινε για να δουν ποιανού ο στρατός είναι πιο δυνατός.
  • Ωραίο bonus η εμφάνιση του Σατανά, με τη φωνή του Benedict Cumberbatch. Ο άτιμος, είναι ιδανικός για τέτοιους ρόλους.
  • Μου άρεσε πολύ ο μικρός που έπαιζε τον Αντίχριστο, και γενικά ο ρόλος του Αντίχριστου (ή Adam). Συνήθως σ' αυτές τις ιστορίες ο Αντίχριστος είναι ένα κακομαθημένο κωλοπαιδάκι που σκορπάει το Κακό γύρω του χωρίς λόγο κι αιτία. Όμως ετούτο, επειδή μεγάλωσε σαν φυσιολογικό παιδί, φέρεται και σαν φυσιολογικό παιδί. Κι έτσι δεν φαίνονται τόσο τρομερά αυτά που κάνει όταν συνειδητοποιεί ποιος είναι.
  • Πέθανα στα γέλια στη σκηνή που αμολάνε τον Hellhound που θα γίνει το δεξί χέρι (ή η μασέλα, δεν ξέρω) του Adam και πιστεύουν όλοι ότι θα του δώσει κανένα φουλ τρομακτικό όνομα όπως "Σφαγέας Κόσμων" και τελικά απλά τον ονομάζει... Σκύλο. Δεν κατακτάς έτσι τη Γη, σόρι κιόλας 😂
  • Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας όμως είναι η Anathema Device. ❤ Και βασικά θέλω και τα ρούχα της. Γενικά στα κοστούμια έγινε εξαιρετική δουλειά.
  • Ο Newt είναι γλύκας.
  • Ο Shadwell ήταν τόσο ενοχλητικός (για μένα πάντα) στη σειρά όσο ήταν και στο βιβλίο, πράγμα μάλλον καλό, αν αυτό ήθελαν να πετύχουν. Ίσως βέβαια απλά δεν τον συμπαθώ εγώ.
  • Η Φωνή του Θεού ήταν γυναίκα, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Beelzebub επίσης. Ο Famine ήταν μαύρος, η Pollution Ασιάτισσα, γενικά το diversity στα ντουζένια του. Και μπράβο τους.
God does not play dice with the universe; He plays an ineffable game of His own devising, which might be compared, from the perspective of any of the other players [i.e. everybody], to being involved in an obscure and complex variant of poker in a pitch-dark room, with blank cards, for infinite stakes, with a Dealer who won't tell you the rules, and who smiles all the time.

Σχόλια