Game of Thrones

Αρκετά χρόνια πριν είχαν πέσει στην αντίληψή μου τα βιβλία του G. R. R. Martin, "A Song of Ice and Fire", αλλά δεν είχε τύχει να τα διαβάσω. Αφενός κανείς γνωστός μου δεν τα είχε ώστε να μου τα δανείσει κι αφετέρου οι ελληνικές εκδόσεις είχαν χωρίσει κάθε βιβλίο σε δύο τόμους και τους πουλούσαν προς 20 ευρώ τον ένα. Και στα αγγλικά δεν το έβρισκα.

Πριν δυο μήνες λοιπόν έμαθα για την καινούρια σειρά της HBO που βασιζόταν στο πρώτο βιβλίο με τίτλο Game of Thrones. Άρχισα να τη βλέπω μερικές μέρες μετά και τη λάτρεψα. Ήταν ένας κόσμος αντάξιος αυτού του Tolkien, με δική του γεωγραφία, θρησκεία, ιστορία, γλώσσες και πολιτισμούς' όλα όσα μου αρέσουν στα έργα φαντασίας. Σε αυτά ας προσθέσουμε την μεσαιωνική ατμόσφαιρα, τις επικές μάχες, τις πολιτικές δολοπλοκίες, μια δόση  μαγείας, άλλη μια έρωτα, ένα υπερτέλειο opening, χαρακτήρες "πιο δηλητηριώδεις κι απ' τους Βοργίες" [(c)Guardian] κι έχουμε την ιδανική συνταγή για ένα high fantasy setting. Και την προηγούμενη εβδομάδα, κοντεύοντας πια να τελειώσω την πρώτη σεζόν, αγόρασα το βιβλίο στα αγγλικά απ' το Public και το ξεκίνησα.

Η υπόθεση πάει κάπως έτσι: Στο Westeros, εφτά ευγενείς οικογένειες μάχονται για την κατάκτηση του Σιδερένιου Θρόνου που θα τους δώσει εξουσία σε όλη την ήπειρο. Οι πρωταγωνιστικές είναι οι Stark, οι Lannister και οι Targaryen, με τους Baratheon αυτή τη στιγμή στον θρόνο. Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια αφηγούμενα από την οπτική γωνία κάθε χαρακτήρα οπότε μαθαίνει κανείς πώς σκέφτονται και γιατί δρουν όπως δρουν.

Αγαπημένοι χαρακτήρες μέχρι τώρα:
-Daenerys Targaryen. Ξεκίνησε ως ένα φοβισμένο κοριτσάκι που το πούλησαν για γάμο σε μια φυλή βαρβάρων και κατέληξε πολεμίστρια και khaleesi (=βασίλισσα). (Και δεν θέλετε να σποϊλάρω περισσότερα, believe me.)
-Tyrion Lannister. Αν και νάνος, ο μοναδικός διανοητικά φυσιολογικός Lannister, και ο πιο honorable από όλους. Κι έχει και ατακάρες :Ρ
-Jon Snow. Νόθος γιος του Ned Stark, απόκληρος, στρατιώτης στην Night's Watch.
-Arya Stark. Το αγοροκόριτσο. Για πολλά respect.
-Τα μωρά direwolves που βρίσκουν τα παιδιά Stark στην αρχή του έργου <3 Ειδικά ο Ghost του Jon και η Nymeria της Arya.


Πιο μισητοί χαρακτήρες μέχρι τώρα:
-Viserys Targaryen. Αδελφός της Daenerys, μεγάλη ψωνάρα, του ανήκει κληρονομικώ δικαίω ο θρόνος, αλλά δεν το έχει για βασιλιάς. Με τίποτα όμως.
-Cersei Lannister. Σκύλαααααααα, Παναγία βόηθα. Δυστυχώς είναι βασίλισσα και βασιλομήτωρ οπότε δεν βλέπω να την ξεφορτωνόμαστε σύντομα -.-
-Joffrey Baratheon. Baratheon μόνο στο όνομα, είναι γιος της Cersei και του διδύμου της, Jaime, πολύ κωλόπαιδο λέμε. Χειρότερος κι απ' τον Μαλφόι :Ρ
-Ser Allister Thorne. Ανώτερος στην Night's Watch, δουλειά του είναι να εκπαιδεύει τους καινούριους και να την μπαίνει συνεχώς στον Jon και τον Sam.
-Theon Greyjoy. Δεν ξέρω γιατί αλλά μου φαίνεται πολύ μαλακισμένο :Ρ


Στα συν της σειράς:
-Οι ηθοποιοί, ειδικά ο Sean Bean (γνωστός ως Boromir) στον ρόλο του άρχοντα του Winterfell και Χέρι του Βασιλιά Eddard "Ned" Stark. Όλοι σχεδόν είναι όπως τους περιγράφει το βιβλίο -και ακόμα και τα παιδιά παίζουν εξαιρετικά καλά.
-Η πιστότητα στο βιβλίο. Έχουν κρατήσει την ουσία, έχουν αφαιρέσει τα λιγότερο σημαντικά πράγματα και έχουν προσθέσει ελάχιστες μόνο σκηνές που υποπτεύομαι πως τις έχουν πάρει από τα επόμενα βιβλία -ή έστω τις έχει εγκρίνει ο συγγραφέας.
-Η σκηνοθεσία, η σκηνογραφία και τα κοστούμια.
-Το opening και η μουσική.


Δυστυχώς ή ευτυχώς, το μόνο "μειονέκτημα" που μπορώ να βρω είναι ότι έχουν μεγαλώσει όλους τους χαρακτήρες κατά 2-3 χρόνια. Το βρίσκω όμως λογικό καθώς πχ η Daenerys στο βιβλίο είναι 13 όταν παντρεύεται -αρκετά σοκαριστικό για τα δεδομένα της εποχής μας. Οπότε νομίζω πως θα είναι η πρώτη και τελευταία φορά που θα βάλω 10/10 σε τηλεοπτική σειρά :Ρ Ποιος περιμένει μέχρι την άνοιξη για την επόμενη σεζόν γαμώτο? :'(

Σχόλια

  1. Το βλέπει και μια από τις κολλητές μου και έχει πορωθεί. Και γενικά το ακούω πολύ τελευταία οπότε λέω να το ψάξω. Ξέρεις αν μπορώ να το βρω στο νετ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ από torrent έχω βρει τα επεισόδια, αλλά λογικά θα υπάρχουν και σε streaming κάπου. Google it! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πω ο Viserys μου την δινει τοοσο πολυ! Σε καποια φαση που πηγαν να τον σκοτωσουν το χαρηκα τοοοοοοοοοοσο πολυ! H Daenerys ειναι τοσο λατρειαααα! Tyrion θεουλης! Αγαπω Arya γιατι ειναι αγοροκοριτσο και θα ηθελα να ημουν καπως ετσι! Και τον Bran τον συμπαθω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kirous, μα να συμφωνούμε τόοοοσο πολύ? :Ρ
    Καλά με τον Viserys θα το καταφχαριστηθείς πιο μετά *ήβολ*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. στο σημειο θελεις στεμα? θα σου δωσω εγω ενα στεμμα! *Τσακ το καζανι απο πανω του*?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκεί ακριβώς!! Πόσο παίζει να λάτρεψα τον Ντρόγκο εκεί? :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου